«اساطیر دور، اساطیر دیگر» که درآمدی ست بر دیگرگونههای شعری معاصر، به کوشش مریم محمدی، منتقد و پژوهشگر، به تازگی توسط انتشارات محقق اردبیلی در ۱۵۹ صفحه و شمارگان ۱۰۰۰ نسخه بهقیمت ۱۰۰۰۰۰ ریال به چاپ رسیده است.
محمدی در این کتاب کوشیده با معرفی هجده تن از شاعران نوگرای شعر امروزِ ایران فرآیندی را به تصویر بکشد که با نوسرایی نیما یوشیج و سپیدهای احمد شاملو آغاز شده و پس از گذشتِ نزدیک به یک قرن همچنان ادامه دارد. انسانهایی که متفاوت زیسته، نگریسته و خلق کرد هاند و تاثیر اندیشه و آثار آنها بر کسی پوشیده نیست. کشف سرزمینهای ناشناخته و فتح آنها، پیروزی هر لشکر و هر ملتی در عرص هی نبرد و رسیدن به منابع جدید و آغازی دوباره، همواره مدیون انسانهای جستجوگر و خط شکن یست که پلی میشوند برای گذر دنیای پشت سرشان.
این مجموعه معرفی دستهای از اینگونه انسانهاست؛ از هوشنگ ایرانی که جیغی بنفش کشید تا احمد رضا احمدی با موج نو، یدالله رویایی با شعرِ حجم، بهرام اردبیلی با شعرِ دیگر، سیمین بهبهانی با غزلِ نو، رضا براهنی با جنبشِ متفاوتِ شعر و نقد، سید علی صالحی با موج ناب و شعرگفتار، علی باباچاهی با شعرِ پسانیمایی، طاهره صفارزاده با اشعارِ سپیدِ آیینی، یوسفعلی میرشکاک و شعرِ عصیان، علیرضا قزوه و شعرِ متفاوت مقاومت، ایرج ضیایی و شعرِ اشیا، مهرداد فلاح و خواندیدنی، علیرضا پنجه ای و شعرِ دیداری، اکبر اکسیر و شعرِ فرانو، ابوالفضل پاشا و شعرِ حرکت، حبیب محمدزاده و نثر شعر و وحید ضیایی با شعرآستان هایش…
این کتاب به دنبال تحلیل یا تبلیغ مکتبِ فکری و شعری هیچکدام از این افراد نیست و تنها پیشنهادی ست برای آن دسته از افرادی که قصد مطالعه و رسیدن به شناخت اولیهای از شعر امروز را دارند؛ از دانش آموزان دبیرستانی تا دانشجویان، شاعران، نویسندگان، منتقدان و تمام علاقمندان حوزهی ادبیات.
مریم محمدی